Verslag door Jan van der Does van de eerste campagneweek van GroenLinks Weesp voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015.

Over posters plakken, de landelijke aftrap van de campagne en Valentijnsdag.

Vandaag zijn de GroenLinks-verkiezingsposters geplakt onder aanvoering van onze campagneleider Pauline Knaven. Het wordt al dringen op de borden, maar er zijn nog ruim vier weken te gaan tot aan de Provinciale Verkiezingen op 18 maart!

Vorige week ben ik met Pauline bij de landelijke aftrap van de GroenLinks-campagne geweest op het partijcongres in Amersfoort. Daar werd de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vastgesteld. En hoewel op voorspraak van de verkiezingscommissie een evenwichtige lijst was samengesteld werd het toch nog spannend. De leden mochten zich uitspreken over de lijsttrekker en hoewel de commissie Ruaard van Ganzenvoort op de 1e plaats had gezet, hebben de leden zich toch uitgesproken voor Tineke Strik die ook in de race was voor lijsttrekker. Op deze wijze werden alle plekken van 1 t/m 13 gevuld. De al lang meedraaiende en bekende Marijke Vos eindigde ook een plaats hoger, en ging van plaats vier naar drie.

Wijnand Duyvendak, onze landelijke campagneleider, was ’s morgens zeer positief over de opgaande lijn van GroenLinks. Want hoe je het ook went of keert, uiteindelijk gaat het niet zozeer om de provincie, maar vooral om het aantal zetels in de Eerste Kamer die te winnen zijn. Nu zijn het er nog vijf en de hoop is dat dit na de verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen, minimaal zo blijft of zelfs nog wat stijgt. De opiniepeilers geven hierover verschillende beelden, maar allemaal schetsen ze een opgaande lijn voor de oppositiepartijen. Voor de provinciale verkiezingen zijn de belangrijkste speerpunten MEER GROEN en SCHONE ENERGIE. Dit zijn onderwerpen waar de provincie over gaat en het zijn typisch GroenLinks-onderwerpen. Dus dat belooft veel. Verder staan goed openbaar vervoer, ruim baan voor de fiets en een gezonde leefomgeving met schone luchtkwaliteit op de agenda.

Bij de campagne is direct kiezerscontact heel belangrijk en publiciteit zoeken, vooral ook via de social media. Over de onderwerpen waar wij voor staan, zullen we zo concreet mogelijk moeten zijn! Groen terug bij de provinciale weg (N236) en nachttreinen of bussen naar Amsterdam en Hilversum.

Zaterdag, Valentijnsdag, hebben wij als GroenLinks Weesp meegedaan om de vrijwilligers van het GooisNatuurReservaat (GNR) in het zonnetje te zetten. In het ‘clubhuis’ aan de Naardenseweg 103 in Hilversum kregen de vrijwilligers een Valentijnstaart aangeboden en een uitrustbank voor de harde werkers, welke op de Westerheide zal worden geplaatst. Het was een geslaagde bijeenkomst met veel actieve Groenlinksers uit de regio en een tiental vrijwilligers. Erg leerzaam om van hun te horen wat ze allemaal doen voor het behoud van de heidegebieden, de flora en de fauna.

Hiermee zit de eerste campagneweek er al weer op. Wij staan klaar voor de volgende activiteiten:

  • 07 maart: fietsestafette Weesp, Naarden-Bussum, Huizen;
  • 10 maart: thema-avond Zorg met Evelien Tonkens in Diemen;
  • 12 maart: Ontvangst met biologische lunch van Vincent Kroes (nr 6 op de lijst) die een fietsmarathon van 1000 km door Noord Holland aflegt. Locatie wordt nog bekend gemaakt;
  • Vanaf zaterdag 07 maart: Flyeren in winkelcentra, op de markten en bij het station;
  • 18 maart: Provinciale verkiezingen!