orig najaar hebben de besturen van de GroenLinks-afdelingen in de regio Gooi en Vechtstreek besloten tot een regelmatig onderling overleg. Doel: het bundelen van de krachten en het vormen van een regionaal platform voor het bespreken van (gemeente)grens-overschrijdende onderwerpen. Door uitwisseling van informatie kan bovendien, zo is de verwachting, gebruik worden gemaakt van elkaars deskundig- en vaardigheden.
<!--
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:Verdana;
panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1593833729 1073750107 16 0 415 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:"";
margin-top:0cm;
margin-right:0cm;
margin-bottom:10.0pt;
margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:Calibri;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-language:EN-US;}
@page Section1
{size:595.3pt 841.9pt;
margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
-->
Het eerste resultaat was, afgelopen zaterdag 31 mei, een geanimeerde bijeenkomst met een dertigtal deelnemers (fractieleden, bestuursleden, actieve leden) in de Infoschuur van het Goois Natuurreservaat. De bezoekersruimte bij de Natuurbrug Zanderij Crailoo in Hilversum, het grootste ecoduct ter wereld, is een ideale plek om het thema 'natuur en milieu' aan de orde te stellen. Een medewerker van het GNR gaf een powerpoint-presentatie over ecologische verbindingen in het algemeen en de plaats die de Natuurbrug daarbij inneemt. Na bijzonderheden over de aanleg (bijvoorbeeld het geleidelijk bijeenzamelen van de vele kubieke meters grond om de niveauverschillen op te vullen) voerde zij het gezelschap over de Natuurbrug en wees daarbij op details als de ingenieuze afwatering van het enorme oppervlak naar twee poelen ter weerszijde van het ecoduct, waar passerend wild een drenkplaats vindt. Ook kreeg men sporenbedden te zien: zandbanen van 50 meter lang en 2 meter breed. Dieren lopen over de strook en laten pootafdrukken achter. Deze sporen worden elke dag bekeken en genoteerd (het zand wordt daarna weer aangeharkt voor het volgende etmaal). Aan de hand van de gegevens, die zowel op de Natuurbrug als in het Spanderswoud en op de Bussumerheide worden verzameld, ontstaat een beeld van het zich verplaatsen van de verschillende diersoorten in het gebied. Tijdens de presentatie in de Infoschuur waren trouwens prachtige nachtopnames te zien die met infrarood-camera’s worden gemaakt.
Klaas Breunissen, GroenLinks-statenlid in Noord-Holland, gaf toelichting op het provinciale beleid inzake de aanleg van ecologische verbindingszones waarmee het vergroten en versterken van de biodiversiteit wordt nagestreefd. De aanwezigen hadden veel aan zijn heldere uitleg over de financiering door Rijk en Provincie van de verschillende elementen in de zogeheten 'ecologische hoofdstructuur' die in 2018 voltooid moet zijn. Hij sprak van de noodzakelijke 'ontsnippering' van de Utrechtse Heuvelrug, die immers door talrijke wegen en verschillende spoorlijnen wordt doorkruist. De Natuurbrug is een belangrijke, brede schakel in het geheel.
Het begrip 'ontsnippering' was ook van toepassing op het volgende gedeelte van de bijeenkomst: een uitwisseling van ervaringen van de verschillende GroenLinks-afdelingen, met voorbeelden uit de praktijk op het gebied van Natuur en Milieu. Speciale aandacht was er voor geslaagde lokale initiatieven, die het verdienen om ook elders in de regio te worden overgenomen. De afdeling Weesp bijvoorbeeld heeft een belangrijke rol gespeeld in het afblazen van de plannen van de omstreden A6-A9-verbinding (ondertunneling vlakbij het Naardermeer) door een wandeltocht te organiseren met Femke Halsema in het kwetsbare terrein. Ook wat de parkeermogelijkheden van fietsen betreft, heeft een stickeractie resultaat gehad. Bussum heeft eveneens resultaat geboekt op dat gebied, en de gemeente spuit – na aandringen van GL – niet langer met het giftige, kankerverwekkende glyfosaat tegen onkruid.
Of GroenLinks nu coalitiepartij is met of zonder wethouder, of in de oppositie zit, dan wel niet in de raad vertegenwoordigd is, overal kan het lonend zijn om actie te voeren of stille diplomatie te betrachten. Al met al was het een inspirerende en geslaagde middag, concludeerden de aanwezigen en vervolgafspraken werden meteen gemaakt. Dus de regio Gooi en Vechtstreek zal zeker in de komende tijd de aanwezigheid van GroenLinksers gewaarworden in de gemeentelijke discussies.