Gisteren heeft de gemeenteraad besloten om het plan van aanpak zwerfafval vast te stellen. Het college kan ermee aan de slag. Het doel is om Weesp zwerfafvalvrij te hebben in 2024. En natuurlijk om Weesp daarna ook zwerfafvalvrij te houden. Maar wat gebeurt er dan tot 2024 en zouden we dit eigenlijk niet sneller voor elkaar kunnen krijgen?

In het plan wordt veel aandacht gegeven aan bewustwording, educatie en communicatie. Zo willen we voor elkaar krijgen dat mensen op een andere manier naar hun leefomgeving gaan kijken. Dat er minder snel afval op straat belandt, mensen sneller geneigd zijn om iets op te ruimen of elkaar hierop aan te spreken.

Als GroenLinks willen we dat zoveel mogelijk groepen bij de uitvoering van dit plan worden betrokken én tot actie worden aangezet. Dat heeft immers het grootste effect.

Bewoners

Als iedereen elke dag iets van de straat zou oprapen en in een prullenbak zou gooien, zouden we helemaal geen zwerfafval meer hebben. Gelukkig zijn er al veel bewoners in Weesp die zelf de handen uit de mouwen steken en zwerfafval opruimen. Wat zou het mooi zijn als dit er veel meer worden. Geef deze Weespers de aandacht en waardering die zij verdienen en stimuleer anderen zo om hetzelfde te gaan doen. Ook zouden bewoners actief kunnen melden waar zij zwerfafval vinden, en waar zwerfafval door bewoners is opgeruimd. We hebben een mooie app die hier bij kan helpen, de Fixi-app.

Scholen en sportverenigingen

Een deel van het geld dat beschikbaar is voor de uitvoering van het plan zou gebruikt kunnen worden om scholen en sportverenigingen in de gelegenheid te stellen om bij te verdienen door het opruimen van zwerfafval. Net als kerken dit vaak doen met het ophalen van oud papier. Je zou ook kunnen denken aan een jaarlijkse challenge tussen scholen of sportverenigingen. Maar nog beter: laat de jongeren zelf meedenken over oplossingen voor dit probleem. Het enthousiasme van kinderen en jongeren werkt vaak ook aanstekelijk waardoor andere partijen worden aangezet actie te ondernemen.

Ondernemers

Een andere belangrijke groep zijn de ondernemers in Weesp. Ook hen willen we betrekken bij Weesp Zwerfafval Vrij. Zwerfafval bestaat vooral uit plastic verpakkingsmateriaal. Het probleem van zwerfafval willen we bij de bron aanpakken. Ondernemers kunnen helpen door plastic bakjes, rietjes, bekers etc te vervangen door milieuvriendelijker materiaal en door hun klanten te stimuleren om eigen verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Albert Heijn is hier voorzichtig aan mee begonnen, ze verkopen zakjes voor het groente en fruit die vaker gebruikt kunnen worden. Zakjes van plastic, dat dan weer wel. De kiosk bij het station doet het al beter, als mensen hun eigen beker meenemen krijgen ze korting op de koffie. Het zou mooi zijn als elke winkelier in de stad straks een bordje bij de deur heeft met: "Neem gerust je eigen verpakking mee.’ En liever nog, neem je eigen verpakking mee en krijg korting. Als GroenLinks pleiten we ervoor om de ambitie van Weesp Zwerfafval Vrij een van de leidende ambities in het binnenstadsplan te laten zijn.

Om ook op langere termijn te zorgen dat het zwerfafval wordt verminderd heeft GroenLinks samen met de PvdA er vorig jaar voor gezorgd dat Weesp zich heeft aangesloten bij de statiegeldalliantie. Statiegeld op flesjes en blikjes heeft in andere landen al bewezen dat hierdoor de hoeveelheid zwerfafval vermindert. Als we de handen ineenslaan, kunnen we Weesp Zwerfafval Vrij dan al eerder dan 2024 bereiken? Ik denk het wel. Het vergt van iedereen een inspanning, maar uiteindelijk profiteren we er ook allemaal van. Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en ondernemers én beter voor het milieu.