De huizenprijzen in Muiden, Bussum, Naarden, Hilversum en de rest van de regio rijzen de pan uit. En ook in Weesp. We wonen nu eenmaal in een geliefde regio en de aantrekkingskracht zorgt voor een toenemende vraag naar woningen.

Hogere huizenprijzen zijn voor woningzoekenden al vervelend genoeg, maar brengen nog een andere en kwalijkere vorm van onheil met zich mee: speculatie. In steeds grotere schaal wordt er gespeculeerd met huizen in Weesp. En dan bedoel ik investeerders die zonder gevoel voor Weesp of andere maatschappelijke waarden huizen opkopen en die vervolgens voor torenhoge prijzen doorverhuren. Dat kan zijn voor langere tijd, bijvoorbeeld aan expats, die het kunnen betalen. Maar ook voor kortere tijd.

Nu Amsterdam de regels voor AirBnb aan het aan aantrekken is, merken we de gevolgen in Weesp. Ik kan door de Middenstraat lopen en huizen aanwijzen waar geen Weesper meer woont: de huizen worden als compleet huis onderverhuurd op AirBnb. Hoe groot het probleem is, dat weten we niet, maar feit is dat het probleem er is. De signalen worden steeds duidelijker en het probleem zal alleen maar groter worden nu Amsterdam de teugels strak aantrekt.

Wat mij betreft is iedereen welkom in Weesp, behalve kortzichtige speculanten die zonder gevoel voor de maatschappij Weesp gebruiken om geld te maken. Dat verziekt onze woningmarkt.

GroenLinks strijdt daarom fel voor het nemen van maatregelen tegen het onderverhuren van volledige woningen via AirBnb en wil weten welke andere maatregelen er genomen kunnen worden tegen het speculeren met woningen. Nog dit jaar worden er daarom na aandringen van GroenLinks maatregelen besproken in de gemeenteraad die hier oplossingen voor moeten bieden. Iets waar ik erg blij mee ben!