Net als ieder jaar is ook dit jaar het fietsmeldpunt Weesp weer een maand lang open. Alle klachten, ideeen en tips kunnen tot eind maart gemeld worden via fietsmeldpuntweesp@gmail.com.

De geplande herinrichting van de twee kruisingen op de Plataanlaan halen de angel er al flink uit, maar dan nog kan fietsen in Weesp veiliger en prettiger. Dus opent GroenLinks opnieuw een meldpunt. 

In Weesp wordt heel wat afgefietst. En dat is mooi, want de fiets is een gezond en milieuvriendelijk vervoersmiddel. Maar... als fietser ben je wel kwetsbaar en dat geldt voor de jongere fietser nog eens extra. Daarom is het belangrijk dat de verkeerssituatie voor fietsers zo veilig mogelijk is. Dat is echter lang niet overal in Weesp het geval. Daarnaast zijn er ook gewoon zaken die handiger of beter kunnen, zoals de plek van een fietsenrek. 

Van najaar naar voorjaar

GroenLinks Weesp opent sinds 2016 eens in de zoveel tijd een digitaal fietsmeldpunt. Weespers kunnen dan gedurende een maand klachten en tips insturen. Denk hierbij aan gevaarlijke verkeerssituaties, (te) hobbelige fietspaden, te weinig verlichting, een gebrek aan fietsenrekken - noem maar op. Alle input wordt vervolgens gebundeld en aangeboden aan de wethouder van verkeer. De eerste edities vonden in het najaar plaats, dit keer is gekozen voor het voorjaar omdat er dan meer mensen voor de fiets kiezen. 

'Op sommige punten is de situatie al verbeterd of komt de verbetering eraan'

De vorige acties hebben hun vruchten afgeworpen, zegt initiatiefnemer Tobias van den Briel. Dit GroenLinks-bestuurslid is een professional op het gebied van duurzame mobiliteit en pakt zelf ook vaak en graag de fiets. "Op sommige punten is de situatie al verbeterd of zit de verbetering eraan te komen. Neem de Plataanlaan, waar komend najaar nieuwe kruispunten worden aangelegd. En bij Albert Heijn aan de Achtergracht is een centrale fietsparkeerplaats gemaakt, waardoor het wildparkeren veel minder is geworden en de stoep weer op een normale manier kan worden gebruikt." 

Nieuwe knelpunten

Ondanks  de plannen en de verbeteringen is het fietsmeldpunt nog steeds nodig, merkt hij. Dat heeft verschillende oorzaken: "Omdat Weesp groeit en de verkeersdrukte hierdoor toeneemt. Omdat nieuwe woonwijken ook nieuwe wegen en nieuwe verkeerssituaties met zich meebrengen. En omdat herinrichting van bestaande wegen en kruisingen soms juist nieuwe problemen opleveren." Van de laatst genoemde oorzaak heeft de Weesper een concreet voorbeeld: "De kruising bij de Singelscholen is sinds de herinrichting van de Groeneweg echt een drama. Dat ondervind ik zelf omdat ik via die kruising - met de fiets - mijn kinderen naar school breng. Maar ik hoor het ook van anderen, die dan ook meteen willen weten wanneer het Fietsmeldpunt weer opengaat, zodat ze dit nieuwe knelpunt kunnen aanmelden." 

Zit het grootste gevaar voor fietsers 'm in de eigen smartphone?

Een concreet probleem met een duidelijke locatieduiding is voor het Fietsmeldpunt het makkelijkst te verwerken, maar sommige problemen laten zich niet zo nauwkeurig in kaart brengen. Want dreigt het grootste gevaar voor een fietser tegenwoordig niet in zijn of haar eigen smartphone? "Mensen mogen dit natuurlijk altijd aankaarten, maar het is lastig om op lokaal niveau aan te pakken. Aan de andere kant: als blijkt dat dit vooral op een bepaalde locatie speelt is er misschien in samenwerking met de politie wel iets mogelijk. Hetzelfde geldt voor fietsen op de stoep. Ook dat is algemeen, maar ligt het ook wel aan de verkeerssituatie in dat gebied. Het beste is om gewoon alles aan ons door te geven."    

Hele maand

Voorgaande edities van het Fietsmeldpunt leverden tussen de honderd en tweehonderd reacties op. "Zolang mensen knelpunten blijven aandragen, blijven wij dit doen. Door alle klachten en tips te bundelen, geef je als burger een veel sterker signaal af." Het Fietsmeldpunt gaat vrijdag 1 maart van start en is dan tot aan het eind van de maand open. Knelpunten doorgeven kan via de mail: fietsmeldpuntweesp@gmail.com maar ook via de Facebook- of Instagrampagina van GroenLinks Weesp. Begin april worden alle inzendingen verwerkt in een digitale kaart, die nog dit voorjaar aan wethouder De Lange wordt aangeboden.