Internationale Vrouwendag 2017

Op 8 maart gaf de ‘Tafel van Weesp’ de gelegenheid aan 7 (landelijke) politieke partijen om een korte pitch van 3 minuten te geven over het thema ‘Emancipatie’ en wat de eigen partij doet rond dit thema.

Graag deel ik mijn speech als bijdrage aan het blog van GroenLinks Weesp.

Emancipatie.. dat is toch helemaal niet meer nodig voor vrouwen?
Deze gedachte schoot door mij heen, tegelijkertijd besef ik mijzelf dat ik hier trap in een grote valkuil. Datgene waar je niet zelf mee geconfronteerd wordt, vergeet je namelijk heel gemakkelijk.
In de gemiddelde gemeenteraad is zo’n 28% procent vrouw, In Weesp is dat 35%. Maar wat moet je met zo’n getal? Op zich past het leuk bij het voorstel van GroenLinks dat een verplicht quotum in wil stellen om minimaal 1/3 van de top bij beursgenoteerde bedrijven en de overheid uit vrouwen te laten bestaan.

Toch is dat slechts een twijfelachtige stok achter de deur om mentaliteitsverandering  te forceren. (Wat de boer niet kent dat vreet ie niet tenslotte). Wanneer er maar genoeg vrouwen -succesvol- topposities bekleden wordt het vanzelf normaal. Daar ben ik wel van overtuigd.  Wat we níet nodig hebben is de ‘excuustruus’ normaliseren!

In ieder geval moeten vrouwen in de gelegenheid zijn om een topbaan te bereiken, of überhaupt een carrière op te bouwen. Want slechts de helft van de Nederlandse vrouwen verdient namelijk genoeg geld om onafhankelijk te kunnen leven. Terwijl GroenLinks vindt dat ALLE vrouwen economisch zelfstandig zouden moeten kunnen zijn. Om dat te bereiken moet het in de eerste plaats makkelijker zijn om arbeid en zorg te combineren. Bijvoorbeeld door te zorgen voor:

  • beter ouderschapsverlof (ook voor vaders!)
  • goede en betaalbare kinderopvang  
  • recht op thuiswerken voor werknemers.

Allemaal maatregelen die GL wil nemen om het werken en het opbouwen van een carrière te faciliteren, en daarmee ook de mogelijkheden voor mannen en vrouwen gelijk te trekken.

Van oudsher is de focus van vrouwen verdeeld over zorg voor familie enerzijds en zorg voor zelfontplooiing anderzijds. En in de praktijk moeten vrouwen nog te vaak kiezen tussen óf kind óf carrière. Waarbij voor mannen feitelijk hetzelfde geldt, maar met een druk op de tegengestelde (en dus complementerende) keuze.

Daarom ben ik er van overtuigd dat de emancipatie van vrouwen in de huidige maatschappij pas werkelijk van de grond kan komen wanneer deeltijd werken als volwaardig wordt gezien. Te vaak is een toppositie, ook voor mannen, onbereikbaar in deeltijd, te vaak wordt dan getwijfeld aan commitment of ambitie. Ik denk dat het prima mogelijk is om topfuncties vorm te geven binnen een kleiner uren-contract.

Hoe dan ook, het is aan de politiek om gelijke rechten te verankeren in regels en wetten, daarna is het aan jezelf om er iets van te maken.

We zijn pas volledig geëmancipeerd wanneer we onbelemmerd en vrij zijn in onze keuzes.

Dus laten we geëmancipeerd zijn alsjeblieft vooral niet verwarren met het moeten hébben van die topfunctie. Dat is net zo onzinnig als het moeten afdoen van een hoofddoek verwarren met geïntegreerd zijn. Competentie en ambitie mogen het nóóit afleggen tegen vooroordeel. GroenLinks zet zich in in ieder geval in voor emancipatie van ALLE Nederlanders, ongeacht herkomst, geloof, geaardheid of wat dan ook.

Volgens mij was de bedoeling van deze pitch om te helpen met stemkeuze, maar in 3 minuten is dat natuurlijk onmogelijk. Het enige dat ik graag zou willen meegeven is het volgende:

Denk na over wie je bent, idealist of pragmatisch, conservatief, progressief of hoe je ook kiest jezelf te omschrijven. Maar denk vooral na over méér dan alleen wat in jouw positie gunstig is voor de komende vier jaar. In wat voor land en samenleving wil jij leven? Hoe wil je daar komen? Hoe wil je omspringen met mensen in een heel andere situatie dan jijzelf? Maak op basis van al deze overwegingen een keuze die bij je past. Voor mij is dit in ieder geval nog steeds GroenLinks.

Nadenken over dit soort vraagstukken, en daar vervolgens wat mee kunnen doen, is wat politiek zo leuk maakt. Je hebt het voorrecht om je hard te maken voor een ander, en dat is nog altijd nodig.

Zoals Audre Lorde, Amerikaans schrijver en activiste ooit optekende:

I am not free while any woman is unfree,
even when her shackles are very different from my own

Helaas is er geen ruimte in drie minuten om meer te bespreken.

Want vrouwenemancipatie gaat natuurlijk over veel meer dan alleen werk, en emancipatie is zoveel groter dan alleen vrouwen! We zijn er nog lang niet.

Het is tijd voor verandering

Contact met Charda:
Email: charda@gmail.com
Wie is Charda?