eBay draait de kern van marktplaats de nek om

Niet weggooien, maar hergebruiken!  De kringloopwinkels en marktplaats zijn wegbereiders voor deze vorm van milieubewust handelen, waarbij tegen een klein prijsje tweedehands spullen een tweede leven krijgen. Voor de meeste aanbieders van spullen op marktplaats geldt dit nog steeds; zij kunnen gratis advertenties plaatsen. Sinds eBay Marktplaats heeft overgenomen is echter het maken van winst hoofddoel geworden. Hun devies is: betalen of oprotten! eBay/Marktplaats heeft dat slim aangepakt: heel geleidelijk en met een dubbele strategie. Enerzijds werd steeds meer reclame gemaakt voor extraatjes, waarvoor een klein prijsje werd gevraagd (het opnemen in meerdere rubrieken bijvoorbeeld). Anderzijds werd het verlengen en opnieuw aanbieden van gratis advertenties steeds bewerkelijker gemaakt. Dit laatste bereikte zo’n 2 weken geleden een climax: het is niet meer mogelijk om een gratis advertentie opnieuw te plaatsen, tenzij je deze vooraf op je computer hebt gekopieerd. Dit zal de definitieve waterscheiding worden. Een klein deel zal voor het aanbieden van zijn duurdere spullen gaan betalen. De overgrote meerderheid zal niet meer de moeite nemen om een advertentie te herplaatsen. En eBay wrijft in zijn handen: betalende adverteerders gemaximaliseerd en niet betalende adverteerders geminimaliseerd. Van een belangeloze intermediair in het goedkope segment is Marktplaats een winstgerichte intermediair in het duurdere segment geworden.
Je kunt dat jammer vinden, maar voor eBay/Marktplaats is kritiek van een niet-betalende adverteerder irrelevant. Dit blijkt ook uit de manier, waarop ze standaard met kritiek omgaan:
- Wijzigingen worden doorgevoerd, zonder de adverteerder vooraf te informeren;
- Klachten worden door de klantenservice ‘betreurd’ en doorgestuurd naar de verantwoordelijke afdeling, waar je verder nooit meer iets van hoort;
- Tenslotte mag je de klantenservice beoordelen, die noch verantwoordelijk is voor de oorzaak, noch voor de oplossing van het probleem.

Adverteerders: breng je tweedehands spulletjes direkt naar de kringloopwinkel. Je gunt het de medewerkers van de kringloop toch veel meer dan dat inhalige eBay?

Contact met Anton:
Email: apmvandaalen@xs4all.nl
Facebook: https://www.facebook.com/anton.vandaalen
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/antonvandaalen
Wie is Anton?